Metsjö investerar i Europas största rörlaser

Nyheter

Metsjö investerar i Europas största rörlaser

METSJÖ, Linköping (23 Sept 2024)

Ivarssons i Metsjö har produktions-satt en 40 meter lång rörlasermaskin med 3D skärningsförmåga. Maskinen kan skära fyrkantiga och runda rör i längder upp till 15 meters inlastning och 15 meters utlastning av full-längd skurna rör. Dimensionerna på rören som maskinen kan hantera är från 20x20mm till 350x350 mm. Rörlaserns pricksäkerhet är hög med 0,06 mm felmarginal. Den nya maskinen är Europas största rörlaser sett till den längd av rör som maskinen kan hantera. Det har tagit två år att bygga maskinen.

 

 

3D skärning

Maskinen har 3D skärningsförmåga genom att den kan tilta huvudet 45grader. Det gör att maskinen kan fasa kanter och därigenom exempelvis förbereda svetsfogar. Eftersom maskinen är så precis i kombination med att Metsjö redan har flera avancerade laserskärmaskiner för plåt kan Metsjö få konstruktionsdelar att passa ihop som i ett pussel. Ett exempel på en sådan konstruktion är att man kan stoppa igenom en förstärkningsbalk och svetsa den i både ytterkant och innerkant vilket ger en hög hållfasthet till en lägre egenvikt. I och med att precisionen är hög reducerar man den produktionstid som normalt går åt till att mäta konstruktionen.

 

Maskinen möjliggör byggnation av ännu större vagnar och flakväxlare

Den här maskinen gör att vi underlättar vår byggnation av stora vagnar och flakväxlare säger Metsjös VD Anders Ivarsson. Vi bygger redan några av världens största vagnar och flakväxlare idag, exempelvis avlastarvagnen MetaK 120 som rymmer 90 kubikmeter. När man bygger stora konstruktioner vill man ogärna skarva balkar och plåt, skarven gör konstruktionens hållfasthet sämre och egenvikten tyngre. När vi nu kan skära exempelvis chassirören ända upp till 15 meters längd i fyrkantsrör utan skarv och med extrem precision underlättas naturligtvis vår byggnation av framtidens stora flakväxlare och vagnar. Vi köper stål direkt från verk och stora fyrkantsrör levereras normalt i 12-15 meters längder. Att maskinen kan hantera så långa rör gör att vi kan hoppa över det initiala produktionssteget kapning. 

 

Om Metsjö

Metsjö är en by som ligger strax utanför Linköping i Sverige. Metsjö har 80 anställda samt en stor produktionsanläggning på 30 000 KVM med några av Europas största produktionsmaskiner. I Metsjö har man alla produktionssteg och all svets sker i Metsjö. Man tillverkar vagnar, flakväxlare, maskinhallar och mobila förråd. Metsjö har fortfarande kvar lantbruket där allt spannmål som odlas eldas i Metsjös egna biovärmeverk som värmer fabriken. Företaget är fortfarande helt familjeägt med Anders Ivarsson som VD.