Ny flakväxlare med lasthöjd på under 1 meter

Nyheter

Ny flakväxlare med lasthöjd på under 1 meter

METSJÖ, Linköping (10 Okt 2023) 

Ivarssons i Metsjö lanserar en ny flakväxlarmodell, MetaFlex 50-65 Low. Den nya flakväxlar-modellen är lågt byggd med en chassihöjd vid växling av rullflak på 95 cm. Detta är upp till 40 cm lägre än andra flakväxlare. Den låga chassihöjden ger en utmärkt geometri vid växling av flak, vilket innebär en stabilare och snabbare flakväxling med lägre vinkel på flaket. Det är en fördel att ha så låg vinkel på den last som växlas som möjligt, speciellt om man exempelvis växlar ömtåliga produkter med låg rasvinkel. Den låga höjden gör också att man kan förflytta höga maskiner på 3,5 Meter med flakväxlaren. MetaFlex 50-65 bygger vidare på Metsjös 15 år gamla flakväxlarmodell MetaFlex 50-65 med hydraulisk fjädring. Metsjö har byggt flakväxlare i 30 år och vagnar i 65 år. 

Den nya vagnen är byggd i höghållfast stål och har en konstruktion som både ger hög lastförmåga och låg egenvikt på 4,3 Ton. För att möjliggöra den lågbyggda konstruktionen har flakväxlaren upphöjda bromsklockor, vilket ger god markfrigång. MetaFlex 50-65 Low har lång-boggie för ökad laglig nyttolast och bättre spridning av lastvikten. Tyngdpunkten blir lägre vilket ökar stabiliteten och trafiksäkerheten. Vagnen kan utrustas med stora 800-hjul, vilket i kombination med vagnens låga egenvikt ger låg markpackning och stor stabilitet.  

Anders Ivarsson VD för Ivarssons i Metsjö poängterar vissa egenskaper som han menar kommer att attrahera kunder: 

”Vi vidareutvecklar våra flakväxlare med MetaFlex 50-65 Low. En flakväxlare blir bättre desto lägre byggd den är, givet den förbättrade markfrigången. Detta gör att vi inte behöver kompromissa med andra tekniska egenskaper, exempelvis kan flakväxlaren fortfarande utrustas med stora hjul och har lika låg egenvikt teleskopisk tipp, precis som tidigare.”   

Fakta: 
MetaFlex 50-65 Low kan ta standardflak i 5 till 6,5 Meters längd. Den har hydraulisk fjädring med laserriktade axlar och kan reglera chassihöjden 35 cm. Vagnen har en nytto- växlings och tippkraft på 22 ton. Flakväxlaren har styrande bakaxel som standard och är 7,5 meter lång.