Högre lastvikt i Metsjös nya balvagn

Nyheter

Högre lastvikt i Metsjös nya balvagn

METSJÖ, Linköping (9 Maj 2023) 

Ivarssons i Metsjö lanserar en ny balvagnsmodell, MetaBale. Balar pressade i moderna pressar blir kompaktare och tyngre än tidigare samtidigt som dagens traktorer går allt snabbare. Därmed finns det ett behov av att öka lastkapaciteten och hastighetsförmågan på moderna balvagnar. MetaBale, som som fått den traditionella fjädringen uppgraderad till hydraulisk fjädring, får bättre komfort i höga hastigheter och höjer lastkapaciteten. MetaBales chassi bygger på Metsjös välkända vagnsmodell MetaQ 60 som har funnits på marknaden i över 30 år. MetaBales hydrauliska lastsäkring bygger på Metsjös Mooringkonstruktion där lastsäkringsrören lägger sig strax under flakets sida i nedfällt läge. 

Den nya vagnen är byggd i höghållfast stål och har en konstruktion som både ger hög lastförmåga och låg egenvikt. MetaBale har lång-boggie för ökad laglig nyttolast och bättre spridning av lastvikten. Tyngdpunkten blir lägre vilket ökar stabiliteten och trafiksäkerheten. Vagnen kan utrustas med stora 800-hjul, vilket i kombination med vagnens låga egenvikt på 3 ton både ger låg markpackning och stor stabilitet. 

Ivarsson i Metsjös VD Anders Ivarsson poängterar vissa egenskaper som han menar kommer att attrahera kunder: 

”Det har hänt mycket på balpressmarknaden under de senaste åren och dagens balar är välpackade och därför tunga. Vi ser att MetaBale fyller en lucka på marknaden för vagnar med högre nyttolast och en mer professionell axelupphängning anpassad för moderna traktorer som går i högre hastigheter.”  

Fakta: 

MetaBale har en flakyta på 9,5 meter och 21 tons nyttolast. Den har hydraulisk fjädring med laserriktade axlar. Vagnen är förberedd för luftbromsar och kan utrustas med styrande bakaxel. Den hydrauliska lastsäkringen kan öppnas per sida. Bakdrag är standard.